سؤالات أبي‌داود سلیمان بن الأشعث السجستاني للإمام أحمد بن حنبل في جرح الرواة و تعدیلعم

    از ویکی‌نور
    سؤالات أبي داود سلیمان بن الأشعث السجستاني صاحب السنن 202ھ - 275ھ للإمام أحمد بن حنبل في جرح الرواة و تعدیلعم ...
    سؤالات أبي‌داود سلیمان بن الأشعث السجستاني للإمام أحمد بن حنبل في جرح الرواة و تعدیلعم
    پدیدآورانابوداود، سلیمان بن اشعث (نويسنده) منصور، زیاد محمد (محقق)
    ناشرمکتبة العلوم و الحکم
    مکان نشرعربستان - مدینه منوره
    سال نشر1414ق - 1994م
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /س9الف2 114 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    سؤالات أبي‌داود، مجموعه سؤالاتی است که ابن ابى‌داوود، ابوبکر عبدالله بن سلیمان بن اشعث بن اسحاق بن بشیر بن شداد بن عمرو (یحیى) بن عمران ازدى سجستانى (230-316ق)، قارى، فقیه و از حافظان بنام حدیث در قرن سوم هجری، از ابوعبدالله احمد بن محمد بن حنبل بن هلال شیبانى مروزى (164-241ق)، پیشوای حنبلیان، پیرامون جرح و تعدیل راویان، پرسیده و بدان پاسخ داده شده است. این کتاب، با تحقیق زیاد محمد منصور، منتشر شده است.

    فؤاد سزگین، از این کتاب، با عنوان «كتاب في الرجال» یاد کرده و دیگران نیز با عناوینی دیگر، از آن نام برده‌اند؛ از جمله شیخ محمد ناصرالدین البانی در ضمن «فهرس مخطوطات الظاهرية» با عنوان «أسئلة أبي‌داود لأحمد بن حنبل عن الرواة الثقات و الضعفاء» و یاسین محمد سواس در «فهرس مجاميع المدرسة العمرية في دارالكتب الظاهرية» با عنوان «أسئلة لأحمد بن حنبل في علل الحديث و معرفة الرجال عن رواة الثقات و الضعفاء» که مشخص است این اسامی، بر اساس اجتهاد و سلیقه افراد بر آن گذاشته شده و عنوانی نیست که خود مؤلف برای اثر خویش، برگزیده باشد و ازآنجاکه صفحات ابتدایی نسخه خطی کتاب، مفقود بوده و عنوانی که مؤلف بر آن نهاده، در دست نیست، محقق نیز بنا بر نظر شخصی خویش، با توجه به محتوای کتاب، نام «سؤالات أبي‌داود للإمام أحمد بن حنبل في جرح الرواة و تعديلهم» را به دلیل جامعیت و موجز بودن نسبت به اسامی مذکور، برای کتاب، انتخاب کرده است[۱].

    برخی از اموری که نشان‌دهنده اهمیت و ارزش کتاب می‌باشد را می‌توان در عناوین زیر، خلاصه نمود:

    1. عدالت مؤلف و میزان دانش او در فنی که کتاب را در آن، به نگارش درآورده است؛
    2. مصادر و منابعی که احمد بن حنبل، از آن بهره برده است (که غیر از اقوال و اجتهادات خود، در این زمینه از اقوال بیش از 95 تن از شیوخ و بزرگان، مانند هشیم بن بشیر واسطی (متوفی 184ق)، ابراهیم بن سعید بن ابراهیم زهری مدنی (متوفی 185ق) و عبدالواحد بن واصل بصری (متوفی 190ق) استفاده کرده است)؛
    3. مصادر و منابعی که در این کتاب، در نقد سؤالات، از آن استفاده شده است (مانند: «الضعفاء الكبير» عقیلی (متوفی 322ق)، «تاریخ بغداد» خطیب بغدادی (متوفی 463ق) و «الأنساب» سمعانی (متوفی 562ق))؛
    4. جایگاه و ارزش کتاب در میان تألیفات مشابه؛ زیرا این کتاب، از نخستین آثاری است که در نقد رجال، به رشته تحریر درآمده است[۲].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه محقق، ص101-102
    2. ر.ک: همان، ص127-136

    منابع مقاله

    مقدمه محقق.


    وابسته‌ها