مفتاح الإعراب: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    (صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات کتاب | تصویر =NUR25027J1.jpg | عنوان =‏مفتاح الإعراب | عنوان‌های دیگر =...» ایجاد کرد)
     
    بدون خلاصۀ ویرایش
    خط ۳۰: خط ۳۰:
    }}
    }}
       
       
    '''مفتاح الاعراب''' نوشته محمد بن علی بن عبد الرحمن انصاری محلی(600-672ق) ادیب، شاعر، نحوی و عروضی اهل قاهره است. <ref> کحاله، عمر رضا، ج 11، ص 66</ref> موضوع این اثر در ادبیات(صرف و نحو) است و توسط سعید کریم درعی تحقیق شده است.
    '''مفتاح الإعراب'''، نوشته محمد بن علی بن عبدالرحمن انصاری محلی (600-672ق) ادیب، شاعر، نحوی و عروضی اهل قاهره<ref>ر.ک: کحاله، عمر رضا، ج11، ص66</ref>، در موضوع ادبیات (صرف و نحو) است و توسط سعد کریم درعمی تحقیق شده است.


    این کتاب مشتمل بر بیشتر مسائل صرف و نحو است که به شکل مختصر ارائه شده است<ref> مقدمه محقق، ص3</ref> ساختار این اثر در پنج بخش ترتیب یافته است. فواتح تعلیم، جمله اسمیه، جمله فعلیه، توابع و خواتم مکمله بخش‌های مختلف این اثر است. <ref> رک: همان، ص4</ref>
    این کتاب، مشتمل بر بیشتر مسائل صرف و نحو است که به شکل مختصر ارائه شده است<ref>ر.ک: مقدمه محقق، ص3</ref>. ساختار این اثر در پنج بخش ترتیب یافته است؛ فواتح تعلیم، جمله اسمیه، جمله فعلیه، توابع و خواتم مکمله، بخش‌های مختلف این اثر است<ref>رک: همان، ص4</ref>.


    نویسنده به دلیل پیروی از مذهب بصریان در نحو بیشتر مسائل کتاب را بر این اساس سامان داده است با این وجود در برخی از مسائل مطرح شده آراء نحوی کوفیان مورد توجه قرار داده و در برخی مسائل دیگر نیز آراء غیر مشهور را بازگو نموده است. <ref> رک: همان، ص 7-8</ref>
    نویسنده به دلیل پیروی از مذهب بصریان در نحو بیشتر مسائل کتاب را بر این اساس سامان داده است؛ بااین‌وجود در برخی از مسائل مطرح‌شده آراء نحوی کوفیان را مورد توجه قرار داده و در برخی مسائل دیگر نیز آراء غیر مشهور را بازگو نموده است<ref> رک: همان، ص7-8</ref>.


    نویسنده معظم مسائل نحوی را مطرح کرده در مواردی نیز به مباحث صرفی در راستای فهم بیشتر مسائل نحو پرداخته است. هرچند نویسنده به روش اختصار در طرح مطالب کتاب پایبند بوده با این وجود در برخی از مسائل که نیازمند به تفصیل بوده آن مسائل را به شکل مفصل ارائه کرده است. از آن جمله مساله  نسب است که به تفصیل به آن پرداخته و برخی از واژه‌های نادر مرتبط آن را که در سایر منابع یافت نمی‌شود ذکر کرده است، چنانکه در مساله قسم نیز این‌گونه عمل کرده است. <ref> رک: همان، ص 4 </ref>
    نویسنده، معظم مسائل نحوی را مطرح کرده، در مواردی نیز به مباحث صرفی در راستای فهم بیشتر مسائل نحو پرداخته است. هرچند وی به روش اختصار در طرح مطالب کتاب پایبند بوده، بااین‌وجود در برخی از مسائل که نیازمند به تفصیل بوده، آن مسائل را به شکل مفصل ارائه کرده است. از آن جمله مسئله نسب است که به‌تفصیل به آن پرداخته و برخی از واژه‌های نادر مرتبط آن را که در سایر منابع یافت نمی‌شود، ذکر کرده است؛ چنان‌که در مسئله قسم نیز این‌گونه عمل کرده است<ref>رک: همان، ص4</ref>.


    منابعی که نویسنده در تدوین اثر به آنها تکیه کرده است شامل مختلف و مؤتلف ابن حبیب(م 245ق) مخصص ابن سیده(م 458ق) صحاح جوهری(م 393ق) مقتضب مبرد (م 286) و کتاب سیبویه(م 180ق) است. <ref> رک: همان، ص 9 </ref>
    منابعی که نویسنده در تدوین اثر به آنها تکیه کرده است، شامل مختلف و مؤتلف ابن حبیب (م 245ق)، مخصص ابن سیده (م 458ق)، صحاح جوهری (م 393ق)، مقتضب مبرد (م 286) و کتاب سیبویه (م 180ق) است<ref>رک: همان، ص9</ref>.


    ==پانویس ==
    ==پانویس==
    <references/>
    <references/>


    ==منابع مقاله==
    ==منابع مقاله==
    #مقدمه و متن.
    # مقدمه محقق.
    #كحاله، عمر رضا. معجم المؤلفین. بروت. دار إحياء التراث العربي‏. 1376ق. چاپ اول.
    # کحاله، عمر رضا، «معجم المؤلفین»، بیروت، دارإحیاء التراث العربی، 1376ق، چاپ اول.




    خط ۵۵: خط ۵۵:
    [[رده:مقالات مرداد 01 گرنه زاده]]
    [[رده:مقالات مرداد 01 گرنه زاده]]
    [[رده:مقالات بارگذاری شده 01 قربانی]]
    [[رده:مقالات بارگذاری شده 01 قربانی]]
    [[رده:مقالات بازبینی نشده1]]
    [[رده:مقالات بازبینی شده شهریور 01]]
    [[رده:مقالات بازبینی نشده2]]
    [[رده:مقالات بازبینی نشده2]]

    نسخهٔ ‏۱۸ سپتامبر ۲۰۲۲، ساعت ۰۹:۵۵

    ‏مفتاح الإعراب
    مفتاح الإعراب
    پدیدآورانانصاری، محمد بن علی (نویسنده) درعمی، سعد کریم (محقق)
    ناشرمرکز الإسکندرية للکتاب
    مکان نشرمصر - اسکندریه
    سال نشر2006م.
    چاپچاپ یکم
    موضوعزبان عربی - اعراب - متون قدیمی تا قرن 14 زبان عربی - صرف و نحو - متون قدیمی تا قرن 14
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‏/7م8الف / 6121 PJ

    مفتاح الإعراب، نوشته محمد بن علی بن عبدالرحمن انصاری محلی (600-672ق) ادیب، شاعر، نحوی و عروضی اهل قاهره[۱]، در موضوع ادبیات (صرف و نحو) است و توسط سعد کریم درعمی تحقیق شده است.

    این کتاب، مشتمل بر بیشتر مسائل صرف و نحو است که به شکل مختصر ارائه شده است[۲]. ساختار این اثر در پنج بخش ترتیب یافته است؛ فواتح تعلیم، جمله اسمیه، جمله فعلیه، توابع و خواتم مکمله، بخش‌های مختلف این اثر است[۳].

    نویسنده به دلیل پیروی از مذهب بصریان در نحو بیشتر مسائل کتاب را بر این اساس سامان داده است؛ بااین‌وجود در برخی از مسائل مطرح‌شده آراء نحوی کوفیان را مورد توجه قرار داده و در برخی مسائل دیگر نیز آراء غیر مشهور را بازگو نموده است[۴].

    نویسنده، معظم مسائل نحوی را مطرح کرده، در مواردی نیز به مباحث صرفی در راستای فهم بیشتر مسائل نحو پرداخته است. هرچند وی به روش اختصار در طرح مطالب کتاب پایبند بوده، بااین‌وجود در برخی از مسائل که نیازمند به تفصیل بوده، آن مسائل را به شکل مفصل ارائه کرده است. از آن جمله مسئله نسب است که به‌تفصیل به آن پرداخته و برخی از واژه‌های نادر مرتبط آن را که در سایر منابع یافت نمی‌شود، ذکر کرده است؛ چنان‌که در مسئله قسم نیز این‌گونه عمل کرده است[۵].

    منابعی که نویسنده در تدوین اثر به آنها تکیه کرده است، شامل مختلف و مؤتلف ابن حبیب (م 245ق)، مخصص ابن سیده (م 458ق)، صحاح جوهری (م 393ق)، مقتضب مبرد (م 286) و کتاب سیبویه (م 180ق) است[۶].

    پانویس

    1. ر.ک: کحاله، عمر رضا، ج11، ص66
    2. ر.ک: مقدمه محقق، ص3
    3. رک: همان، ص4
    4. رک: همان، ص7-8
    5. رک: همان، ص4
    6. رک: همان، ص9

    منابع مقاله

    1. مقدمه محقق.
    2. کحاله، عمر رضا، «معجم المؤلفین»، بیروت، دارإحیاء التراث العربی، 1376ق، چاپ اول.


    وابسته‌ها